Find dine værdier (metode)

Hvis du ikke lever efter dine værdier er der risiko for at du udvikler stress.

Dette er en øvelse som effektivt efterprøver om du lever efter dine værdier. Du skal bruge nogle Post-It sedler, en pen og ca. 30 min.

 1. Brainstorm
  Hvad er det du gerne vil opnå?

  Det kan være frihed, tryghed, kærlighed, magt, omsorg, betydningsfuldhed, succes, kreativitet, anerkendelse mv. Skriv ét ord på hver Post-IT indtil du har ca. 15 sedler. Løb dem hurtigt igennem og tjek om der er smuttet noget med som ikke er rigtige værdier, men midler. Midler som børn, Ferrari, direktørstilling osv. Fjern de sedler og erstat eventuelt med nye værdi-ord.
 2. Prioritering
  Lav en rangliste over værdierne.

  Placer Post-It sedlen med det som du allerhelst vil opnå øverst. Placer den næstvigtigste værdi nedenunder og så fremdeles.
 3. Selvransagelse
  Lav en eftertænksom sortering på værdierne som du har placeret dem.

  Nu skal det tjekkes grundigere og det gør du ved at holde ordene op mod hinanden to og to, startende fra toppen. Start med at spørge: "Hvad er vigtigst for mig at opnå? værdi nr. 1 eller værdi nr. 2?" Hvis de skifter plads spørger du videre ned gennem værdierne. Når du har gjort denne værdi færdig tager du værdi nr. 2 på listen og undersøger på samme måde om den skal rykke op eller ned i hierarkiet. Fortsæt således med alle værdier ned gennem listen.
 4. Kontrol
  Nu står værdierne i den rigtige rækkefølge.

  Det vigtige er nu om du i praksis får opfyldt dine tre vigtigste værdier. Hvis ikke er det måske værd at gøre noget anerledes.
 5. Opfølgning
  Værdihierarkiet eksisterer indenfor forskellige områder af ens liv.

  Først kan du undersøge det for fritidslivet, så arbejdslivet, parforholdet, økonomien og tilsvarende områder som er vigtige. Ofte kan værdierne skifte over tid. Når vi får børn, direktørstilling eller tilsvarende skifter vores perspektiv. Hvis man gennemfører denne lille øvelse en gang hvert halve år har man hele tiden et blik for om man lever det liv man ønsker.

Tilbage til min hjemmeside
Sidst opdateret maj 2003